Društvena odgovornost

Heidelberg Materials Cement BiH nije samo jedan od temelja privrednog razvoja kakanjske općine, on je jedan od značajnih nosilaca sveukupnoga društvenog života u Kaknju. Razumijemo potrebe lokalne zajednice i aktivno doprinosimo unapređenju kvaliteta života svih članova društva, a svojim društvenim angažmanom želimo doprinijeti dobrobiti i razvoju zajednice kojoj pripadamo.

Aktivno sudjelujemo u lokalnom ekonomskom razvoju, edukativnim programima, raznim dobrotvornim akcijama i drugim projektima usmjerenim na boljitak zajednice. Također sudjelujemo i u programima za rješavanje globalnih izazova angažirajući se u organizacijama kao što je Svjetski poslovni savjet za održivi razvoj.

Snažan smo oslonac lokalnoj zajednici u svim aspektima poboljšanja kvaliteta života. S ponosom ističemo da podržavamo gotovo sve lokalne zdravstvene, obrazovne i kulturne institucije, mjesne zajednice, udruženja i sportske klubove. Svi oni uživaju našu podršku bez obzira na uslove poslovanja. A naša lokalna zajednica može biti ponosna što u svome susjedstvu ima savremenog i ekološki osviještenog poslodavca i proizvođača cementa kakav je HM Cement BiH, koji svojim pozitivnim imidžom promovira i općinu Kakanj, pa i cijelu državu.

Korporativno građanstvo

U našoj Politici korporativnog građanstva definirani su opći kriteriji i ciljevi koji se odnose na našu društvenu odgovornost. Postoje tri područja djelovanja u kojima naše osnovne kompetencije omogućavaju da damo posebno snažan doprinos i postignemo primjetna poboljšanja:

 • Gradnja, arhitektura i infrastruktura: pružamo praktičnu pomoć u građevinskim projektima osiguravajući proizvode, finansijska sredstva, vrijeme i stručnost.

 • Okoliš, klima i biodiverzitet: podržavamo inicijative koje se bave najvažnijim uticajima na okoliš povezanim s našim poslovnim operacijama.

 • Obrazovanje, obuka i kultura: u ovom području vodimo se specifičnim potrebama naših lokacija.

Novosti - zajednica

 • Donacija

  Donacija Domu zdravlja Kakanj

  Donacija je upriličena na današnjem događaju u upravnoj zgradi Tvornice cementa u Kaknju gdje je i zvanično predstavljeno novo ime ove kakanjske kompanije koja će od sada nositi im

 • Dan TCK 2023 - penzioneri i radnici

  Briga za radnike i penzionere

  Tvornica cementa Kakanj obilježila 45 godina rada
 • Akcija darivanja krvi

  Zaposleni Tvornice cementa Kakanj donirali kapi koje život znače
 • Učenje i druženje

  Nakon duže pauze uzrokovane pandemijom, ponovo smo u maju ove godine otvorili naša vrata za sve one koji su žedni znanja i željni učiti o industriji cementa u BiH. Tokom ovog maja ugostili smo oko 200 učenika osnovnih škola i više od 100 studenata sa različitih tehničkih fakulteta. 
 • Naši superheroji i superheroine

  U Ambulanti Tvornice cementa Kakanj održana je još jedna uspješna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji sa Crvenim križem Općine Kakanj i Transfuzijskim centrom JU KB Zenica. Akciji se odazvao veliki broj zaposlenica i zaposlenika Tvornice cementa Kakanj, od kojih su neki ipak dobijeni zbog zdravstvenih razloga. Većina zaposlenika koji su donirali krv su redovni davaoci krvi, dok je nekima ovo bilo prvi put da su se odvažili na ovaj najhumaniji čin.
 • Informiraj, educiraj, recikliraj, profitiraj

  Projekat pod nazivom „Informiraj, educiraj, recikliraj, profitiraj“ imao je za cilj projekta povećati ekološka svijest, naročito kod mladih, da ih se nauči i informira o prednostima odvajanja otpada i reciklaže te da se građani animiraju da i sami u praksi počnu primjenjivati ova rješenja koja direktno doprinose zaštiti okoliša. U okviru projekta u osnovnim školama „Mula Mustafa Bašeskija“ i „15. April“ Doboj za učenike koji pohađaju ekološku sekciju te za stariju grupu djece obdaništa „Mladost“ održane su radionice na temu razvrstavanja otpada i njegovog pravilnog zbrinjavanja. Nakon toga djeca su imala zadatak izraditi predmete od recikliranih materijala. U završnici projekta priređena je izložba različitih predmeta izrađenih od ranije korištenih materijala uz druženje djece. Među mnoštvom kreativnih radova, izabrana su i nagrađena tri najbolja.
 • Učimo i pitamo

  Šta su alternativna goriva? Kako ih koristi Tvornica cementa Kakanj? Koje vrste? To su samo neka od pitanja koja su u novembru 2022.godine učenici kakanjske gimnazije postavili našem kolegi Almiru Bajtareviću u intervjuu koji je snimila i emitovala televizija NTV IC Kakanj.
 • Donacija MSŠ Kakanj

  TCK donirala vrijednu opremu Mješovitoj srednjoj školi Kakanj. Radi se o polovnoj mašini rendisaljki koja se u TCK više ne koristi. Zahvaljujući ovoj mašini  učenici i profesori će je koristiti za mašinsku obradu metala. Pored toga, donirani su i drugi manji uređaji, poput mikrometra, raznih vrsta kliješta, ključeva i izvijača, te ubodna pila. Pored navedenog, donirane su još i elektrode za zavarivanje, za lakše obavljanje nastave učenicima škole za zavarivače, kao i više stotina kilograma starog/korištenog lima kojeg može koristiti više škola za izvođenje praktične nastave.
 • Tvornica cementa Kakanj donirala digitalni logopedski set

  Dnevni centar Visoko (DC Visoko), koji djeluje u okviru Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, bogatiji je za digitalni logopedski set Behringer koji će se koristiti u rehabilitaciji sluha i govora kod djece. Donaciju u iznosu od 4.577 KM za nabavku aparata obezbijedila je Tvornica cementa Kakanj kao i obuku za rad na ovom modernom uređaju.
 • Tvornica cementa Kakanj sufinansira opremanje multimedijalnog centra u JU KSC Kakanj

  Članovi Uprave Tvornice cementa Kakanj (TCK), Zehra Obralija i Izudin Neimarlija, danas su zvanično uručili donaciju u iznosu od 8.000 KM Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar K

 • Donacija Domu zdravlja Kakanj

  Tvornica cementa Kakanj (TCK) donirala Domu zdravlja Kakanj sredstva za nabavku tri hladnjaka za čuvanje vakcina u procesu imunizacije protiv bolesti COVID-19.
 • Novi informatički kabinet za kakanjske gimnazijalce

  Zahvaljujući donaciji Tvornice cementa Kakanj, Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Kakanj dobila u potpunosti obnovljen informatički kabinet.