Informiraj, educiraj, recikliraj, profitiraj

Afirmacijom okolišnih projekata u lokalnoj zajednici Tvornica cementa Kakanj doprinosi generalnom unapređenju zaštite okoliša ali i unapređenju obrazovanja i saradnje u lokalnoj zajednici. Među takvim projektima posebnu prednost imaju oni kojima se promovira i unapređuje zaštita okoliša kroz smanjenje i ponovnu upotrebu otpada.

Upravo takav projekat pod nazivom „Informiraj, educiraj, recikliraj, profitiraj“ realizirala je lokalna organizacija Omladinski kulturni centar Kakanj. Cilj projekta je da se poveća ekološka svijest, naročito kod mladih, da ih se nauči i informira o prednostima odvajanja otpada i reciklaže te da se građani animiraju da i sami u praksi počnu primjenjivati ova rješenja koja direktno doprinose zaštiti okoliša.

U okviru projekta u osnovnim školama „Mula Mustafa Bašeskija“ i „15. April“ Doboj za učenike koji pohađaju ekološku sekciju te za stariju grupu djece obdaništa „Mladost“ održane su radionice na temu razvrstavanja otpada i njegovog pravilnog zbrinjavanja. Nakon toga djeca su imala zadatak izraditi predmete od recikliranih materijala.

U završnici projekta priređena je izložba različitih predmeta izrađenih od ranije korištenih materijala uz druženje djece. Među mnoštvom kreativnih radova, izabrana su i nagrađena tri najbolja.

Prema riječima predsjednika OKC Kakanj, Hamida Hadžića, cilj projekta bio je kroz provedbu različitih obrazovnih aktivnosti o održivom upravljanju otpadom educirati i potaknuti prvenstveno djecu, učenike i mlade da i sami recikliraju otpad čime će doprinijeti očuvanju prirode.

„Veoma je važno da cjelokupno društvo učestvuje u rješavanju problema otpada koji dovodi do zagađenja u svim područjima života. Da bi došli do faze kada možemo raditi reciklažu, ponovno upotrebljavati otpad, te ga koristiti kao izvor energije, neophodno je da što prije počnemo slijediti primjere evropskih zemalja po pitanju razdvajanja otpada na svim nivoima kako bi se taj otpad mogao ponovo upotrijebiti, a ne završavati na ranim deponijama gdje zagađuje vodu, zrak i tlo. Kroz ovaj projekat mladi su spoznali vrijednost otpada što je zapravo prvi korak ka kružnoj, cirkularnoj ekonomiji koja je budućnost svih nas,“ kazao je Izudin Neimarlija, član Uprave Tvornice cementa Kakanj. 

U dvorišta obrazovnih ustanova koje su učestvovale u projektu „Informiraj, educiraj, recikliraj, profitiraj“ instalirane su kante za reciklažu kako bi djeca i učenici nastavili sa praksom odvajanja otpada. Pored praktičnih radionica, u okviru ovog Projekta vršena je i identifikacija divljih deponija na području općine Kakanj. Na ovaj način mapirano je preko 200 nelegalnih odlagališta smeća što će doprinijeti kreiranju planova o njihovom uklanjanju.
 

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina

Recikliraj.

Recikliraj.

Recikliraj.

Recikliraj.

Recikliraj.