Zaštita na radu i zaštita zdravlja

Zaposlenici, njihove vještine i znanje, su jedno od najznačajnijih bogatstava firme. Podržavamo obrazovanje svog osoblja pružajući svojim radnicima brojne mogućnosti za profesionalni i lični razvoj. Doprinosimo poboljšanju životnog standarda pružanjem mogućnosti zapošljavanja velikom broju ljudi iz okruženja.

Integralni dio svih naših poslovnih aktivnosti i fokusna tačka naše strategije održivog razvoja su zaštita zdravlja i sigurnost na radu.

Naš cilj je da uvođenjem pojačanih preventivnih mjera minimiziramo rizike od nesreća i povreda, kao i rizike profesionalnih oboljenja. Kroz obuke i tehničke mjere dodatno unapređujemo visoke standarde zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

Visoki standardi uspostavljeni su u cijeloj Heidelberg Materials grupaciji kroz Politiku zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, koja je implementirana i u BiH postrojenjima krajem 2006. godine.

U decembru 2006. godine Heidelberg Materials Cement BiH završio je izgradnju sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu i dobio certifikat OHSAS 18001. 

Nakon implementacije ovog standarda, postignut je veoma visok stepen efikasnosti i osiguranja zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Sve je to dovelo do pozicioniranja naše kompanije na sami vrh Heidelberg Materials grupacije u oblasti sigurnosti na radu.

Tokom 2020. godine, tim stručnjaka kompanije Heidelberg Materials Cement BiH i povezanih kompanija vrijedno je radio na tranziciji na novi standard za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu - ISO 45001. Sada su sve procedure usklađene sa novim standardom koji se primjenjuje u svim pogonima i povezanim kompanijama Heidelberg Materialsa u BiH i Hrvatskoj. 

Ezedin Kićo

Stručni saradnik za poslove zaštite na radu

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina