Novi informatički kabinet za kakanjske gimnazijalce

Zahvaljujući donaciji Tvornice cementa Kakanj, Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Kakanj danas je i zvanično dobila u potpunosti obnovljen informatički kabinet. Ovom prilikom kakanjska cementara donirala je 18 računara sa monitorima, uz potpuno nove elektro instalacije i novi sistem za upravljanje kablovima koji je u skladu sa evropskim sigurnosnim i elektro standardima. Pored toga. TCK opremila je informatički kabinet i sa novim učeničkim klupama i stolicama, namještajem za predavače, namještaj za čuvanje i odlaganje opreme, kao i velikim pametnim televizorom putem kojeg učenici mogu pratiti predavanja i različite multimedijalne prezentacije. Ukupna vrijednost donacije kakanjske cementare procijenjena je na 27.000 KM.

Oprema koju su kakanjski gimnazijalci i gimnazijalke imali na raspolaganju bila je veoma dotrajala, a i sam kabinet neuslovan za izvođenje nastave. Inicijativu za kompletno preuređenje pokrenuli su učenici informaciono-komunikacionog područja uz podršku svoje profesorice informatike. „Kabinet i oprema koju smo imali na raspolaganju nisu mogli dovoljno dobro odgovoriti našim potrebama. Učenici i učenice odjeljenja IV3, sa profesoricom Eminom Krivokapa, pokrenuli su akciju 'Naš novi kabinet informatike' i počeli sa  prikupljanjem sredstva za njegovo renoviranje. Tada nismo ni slutili ovaj uspjeh,“ kazali su učenici ovog odjeljenja. Učenici su se obratili TCK sa molbom za zamjenu samo tastatura i miševa. Međutim, Uprava TCK, vidjevši u kakvom stanju je kabinet jedine kakanjske gimnazije, odlučila je da uradi kompletno renoviranje kabineta. U akciju Tvornice cementa Kakanj na kraju se uključila i firma Trgošped donacijom laminata za pod kabineta u vrijednosti od 3.000 KM..

„Smatramo da je veoma važno ulagati u obrazovanje i pismenost djece i mladih čime doprinosimo unapređenju razvoja društvene zajednice i stvaranju bolje budućnosti. Iskreno vjerujem da ćemo ovakvim donacijama motivirati mlade da postižu još bolje rezultate, izrastu u stručnjake i sutra budu jaki nosioci razvoja budućnosti. Naša su nastojanja da što bolje pripremimo našu djecu za buduće izazove modernog življenja i moderne tehnologije. Radi ostvarenja tog cilja, Tvornica cementa Kakanj redovno podržava sve škole na području općine Kakanj kroz opremanje informatičkih kabineta modernom opremom. Ovakvim pristupom dajemo mladima veoma važan alat, a to je tehnološka pismenost i moderni pristup učenju uz pomoć kojih mladi mogu razvijati nove ideje za poslovanje i dobrobit zajednice,“ rekla je Zehra Obralija, finansijski direktor TCK, kojoj je ovom prilikom uručena posebna zahvalnica za društveno odgovorno djelovanje.

„Tvornici cementa Kakanj upućujemo duboku i iskrenu zahvalnost za svu dosadašnju pomoć koju nam pruža svake godine kroz donaciju sredstava za realizaciju naših obrazovnih projekata. Posebno se zahvaljujem na ovoj veoma vrijednoj donaciji koja nam, u vrijeme velikih ekonomskih izazova uzrokovanih pandemijom, omogućava da nastavni proces podignemo na viši nivo i našim učenicima omogućimo da steknu informatičku pismenost bez koje se ne može zamisliti nijedan segment današnjeg modernog društva. Veoma smo sretni što nam Tvornica cementa Kakanj, pored redovne novčane podrške, pruža i ovakvu priliku da se uključimo u svjetske tokove novih tehnologija,“ rekao je Maid Goralija, direktor gimnazije.

Tvornica cementa Kakanj je snažan oslonac lokalnoj zajednici u svim aspektima poboljšanja kvaliteta života. TCK podržava sve lokalne zdravstvene, obrazovne i kulturne institucije, mjesne zajednice, udruženja i sportske klubove. A lokalna zajednica može biti ponosna što u svome susjedstvu ima savremenog i ekološki osviještenog poslodavca i proizvođača cementa kakav je TCK, koji svojim pozitivnim imidžom promovira i općinu Kakanj, pa i cijelu državu.

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina

Zehra Obralija, finansijski direktor TCK s direktorom gimnazije Maidom Goralijom.

Zahvalnica.

Sa uručivanja donacije.

Kabinet prije renoviranja.

Kabinet prije renoviranja.

Kabinet nakon renoviranja.

Plakati u kabinetu.

Direktori Obralija i Neimarlija u novim gimnazijskim klupama.