Učimo i pitamo

Početkom novembra 2022. godine, učenici prirodnog izbornog područja i članovi ekološke sekcije Gimnazije „Muhsin Rizvić“ Kakanj, zajedno sa profesoricom biologije Dervišom Sikira, posjetili su Tvornicu cementa Kakanj. Cilj posjete bio je da se prije svega učenici kroz terenski i praktični rad što bolje osposobe za dalji nastavak školovanja. 

U Tvornici cementa Kakanj dočekao ih je i primio domaćin, Almir Bajtarević, stručni suradnik za ISO standarde i zaštitu okoliša. U sali za sastanke u administrativnoj zgradi kompanije, Bajtarević se predstavio učenicima, opisao svoj posao, govorio o historiji cementare i projektima kojima se tvornica bavi i koje je provela u proteklih nekoliko godina. Posebno se osvrnuo na projekte usmjerene na zaštitu okoliša i održivi razvoj, gdje se posebno ističe projekat upotrebe otpada kao alternativnog goriva.

Učenici su unaprijed i tokom izlaganja Bajtarevića pripremili pitanja koja su interesantna s aspekta njihovog školovanja ali i s aspekta interesa lokalne zajednice i okruženja. Potom se razgovor preselio u restoran administrativne zgrade gdje je u aranžmanu televizijske kuće NTV IC Kakanj snimljena i emisija gdje su umjesto novinara na scenu stupili gimnazijalci i intervjuisali Almira postavljajući mu mnogobrojna pitanja o procesu proizvodnje a posebno o alternativnim gorivima, emisijama prašine i CO2 emisijama. 

Pitanja su se redala jedno za drugim, a kolega Bajtarević je izvrsno obavio svoj dio posla odgovarajući veoma jasno i koncizno na sva postavljena pitanja: „Želimo da se što više ljudi upozna sa ovim procesom upotrebe alternativnih goriva kako bi se uklonila svaka sumnja u prednosti upotrebe ovakvih goriva,“ kazao je Bajtarević „Proces proizvodnje cementa omogućava da se otpad koristi bez ikakvih posljedica po okoliš osim onih pozitivnih u vidu smanjenja otpada i smanjenja stakleničkih plinova. Ono što mnogi pitaju i što uvijek ponavljam, Tvornica cementa Kakanj ne koristi lijekove i medicinski otpad kao gorivo jer to je otpad koji ni po čemu nije kompatibilan s našim procesom. Sve naše gorivo iz otpada prolazi sortiranje i mora imati kaloričnu vrijednost. Zatim mora biti izrezano na odgovarajuću veličinu te mora proći rigorozne testove i ispitivanja.“ 

Pored toga, učenike je zanimalo zašto se dešava da povremeno ima prašine, zašto TCK ne koristi kakanjski ugalj kao pogonsko gorivo, te koje sve vrste fosila je moguće pronaći u našem kamenolomu. 

Za kraj posjete, kolega Bajtarević proveo je gimnazijalce kroz cijeli krug tvornice objašnjavajući na licu mjesta kako teče proces proizvodnje cementa, koji su projekti urađeni na polju zaštite okoliša i održivog razvoja, a posebno je objasnio i proces upotreba alternativnih goriva. I, kako rekoše gimnazijalci, proizvodnja cementa je jedan prost proces, ali zahtijeva ogromno postrojenje, i jako mnogo energije, tako da je veoma važno iz kojih izvora ta energija dolazi. 

Emisija o ovoj veoma zanimljivoj i obrazovnoj emisiji emitovala se na NTV IC Kakanj u četvrtak 17. novembra 2022. godine, a sada se može pogledati i na njihovom youtube kanalu.

Almir Bajtarević

Stručni saradnik za ISO standarde i zaštitu okoline

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina