Zelena tačka

Certifikat "Zelena tačka"

Tvornica cementa Kakanj vlasnik je certifikata "Zelena tačka" kojim potvrđuje svoje opredjeljenje da dalje radi na svim aspektima ponovne upotrebe i reciklaže materijala. 

Certifikat je u ime Tvornice cementa Kakanj primio Almir Bajtarević, menadžer za kontrolu kvaliteta i zaštitu okoline, koji je naveo kako je ovo veoma značajno priznanje Tvornici cementa Kakanj za njenu društvenu odgovornost, a posebno borbu za zaštitu okoliša.

Tvornica cementa Kakanj u svom radu jako je posvećena reciklaži, počevši od ponovnog korištenja otpadne vode i čestica pijeska i šljunka, pa sve do reciklaže ambalaže.

Sve veći broj kompanija prepoznaje značaj obilježavanja ambalaže svojih proizvoda međunarodno zaštićenim znakom Zelena tačka. 

Ekopak kao ekskluzivni davatelj prava na korištenje međunarodno zaštićenog znaka Zelena tačka u BiH, dodijelio je certifikate Zelena tačka za 2020. godinu kompanijama koje su potvrdile svoje opredjeljenje u razvoju sistema reciklaže i općenito u zaštiti okoliša u BIH.

“Zelena tačka” se stavlja na ambalažu proizvoda, a krajnjem potrošaču daje do znanja da, nakon što proizvod bude potrošen, a ambalaža odbačena, postoji sistem koji će se za tu ambalažu pobrinuti, prikupiti je i reciklirati, umjesto da završi na deponiji ili u okolišu.

Proizvodi označeni “Zelenom tačkom” rado su viđeni na tržištima širom Evrope, jer potrošačima i poslovnim partnerima prenose poruku o društveno odgovornom poslovanju proizvođača.

“Zelena tačka” se kao sistem zbrinjavanja ambalažnog otpada, počela primjenjivati osamdesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj. Sistem je vrlo brzo kod potrošača postao  popularan, te se proširio velikim dijelom Evrope i šire.

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina