Sarajevo City Center

Izgradnja Sarajevo City Centra, jednog od najvećih poslovnih objekata u BiH, počela je 2009. godine. Ovo desetine miliona konvertibilnih maraka vrijedno zdanje gradilo se na bazi vrhunskih arhitektonskih i građevinskih rješenja te predstavlja prepoznatljiv landmark kako u Sarajevu tako i u Bosni i Hercegovini pa i u cijelom regionu.

Sarajevo City Center se sastoji od četiri zasebna ali u isto vrijeme komplementarna dijela: modernog hotela s pet zvjezdica, komercijalnog i uredskog dijela, trgovačkog centar sa zabavnim kompleksom i podzemne garaže dovoljnih kapaciteta za cijeli Centar.Ukupna korisna površina objekta je 69.000 m2

Šoping centar sa hipermarketom i zabavnim sadržajem ima ukupnu površinu od oko 38.000 m2 i zahvata dio Centra koji se prostire paralelno sa glavnim gradskim bulevarom. Sve radnje u prizemlju, na prvom i drugom spratu postavljene su uzduž nove pješačke promenade, tako da s njom čine cjelinu.

Hotel zahvata jugozapadni dio Sarajevo City Centra. Iznad prizemnog dijela uzdiže se 18 spratova sa 220 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba najviše klase, te ekskluzivnim kraljevskim apartmanima, restoranima, kafeterijama, bazenima, wellnessom i drugim luksuznim sadržajima.

SCC poslovni toranj izdiže se od 5. do 17. sprata zauzimajući više od 6.000 kvadratnih metara iznajmljive površine. Pristup uredskim prostorima raznih veličina i namjena omogućen je kroz tri ulaza, sa sjeverne i južne strane transverzalne pješačke rute ili preko glavne promenade. Glavni ulaz u poslovni dio Centra vodi sa glavnog trga. Ovaj segment direktno je okrenut zgradama Parlamenta i Vlade Bosne i Hercegovine  koje se nalaze u neposrednom susjedstvu.

Više od 1.100 parkirnih mjesta dostupno je na 5 etaža podzemne garaže uređene prema najnovijim sistemima parking- tehnologije.

Izvođač radova kojeg je angažovao investitor je renomirana građevinska kompanija ANS Drive, koja je prepoznala vrhunski kvalitet betona koji proizvodi TBG BH, te je isporuku betona povjerila toj kompaniji.  

Ugrađeno je cca 80.000 m3 betona.

Podaci o projektu

 • Al Shiddi Group

  Owner

 • Sead Gološ et al.

  Architect

 • ANS DRIVE d.o.o.

  Contractor

 • 2014

  Completion

Asim Mešić

Rukovodilac podružnice Sarajevo

Heidelberg Materials Beton BiH d.o.o. Kakanj Doglodi bb Ilidža
71210 Ilidža
Bosna i Hercegovina

Lokacija

Sarajevo City Center Vrbanja 1
71000 Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Sarajevo City Center .

TBG BH mikser na gradilištu.

Sarajevo City Center .

Sarajevo City Center .

Sarajevo City Center .

Sarajevo City Center .