EcoBeton Smart

Revolucionarno rješenje: TBG BH prvi u BiH proizveo ekološke i pametne betone

  • EcoBetonom postiže se smanjenje CO2 i do 60% po kubnom metru betona
  • Ovo visoko smanjenje postignuto je na strogo tehničkoj osnovi i bez kompenzacijskih mjera
  • EcoBeton Smart omogućava digitalno praćenje zrelosti i prirasta čvrstoće betona
     

TBG BH, članica prestižne njemačke grupacije Heidelberg Materials i kćerka kompanija Tvornice cementa Kakanj, sa svojih šest betonara od ove godine prva u BiH nudi inovativne održive i pametne transportne betone. Radi se o klasama betona pod krovnim brendom EcoBeton sa do 60 % manje CO2, kao i pametnim betonima brenda EcoBeton Smart za koje se koriste ugradbeni senzori za digitalno testiranje zrelosti betona.

Današnjem društvu potrebne su izdržljive i pametne građevine za ugodan život sadašnjih i budućih generacija, a na građevinskoj industriji je da omogući da materijali koji se koriste za gradnju budućnosti budu održivi, odnosno da njihova proizvodnja što manje utiče na okoliš i klimu. 

Održivo upravljanje je integrirano u kompletno poslovanje TBG BH. "Cilj nam je da budemo pioniri u industriji građevinskog materijala. To se odnosi na inovativne i visokokvalitetne proizvode, kao i na održivost i zaštitu klime. EcoBeton i EcoBeton Smart stoga su još jedna bitna komponenta ove strategije," kaže Ehlimana Šehmehmedović, direktorica kompanije. 

EcoBeton - Više budućnosti s manje CO₂

Tajna proizvodnje EcoBetona leži u cementu koji se proizvodi u matičnoj kompaniji Tvornici cementa Kakanj, a to su zeleni tipovi cementa sa izrazito smanjenim emisijama CO2. Sa EcoBetonom, TBG BH nudi smanjenje CO2 između 25 i 60 posto po kubnom metru betona u odnosu na referentnu vrijednost u industriji, ovisno o primjeni. Ovo smanjenje se postiže čisto tehnički i bez ikakvih kompenzacijskih mjera. 

"Imamo brzinu, znanje, tehnologiju i partnere za predvođenje tranzicije prema održivoj gradnji. Ono što je za naše sadašnje i buduće kupce, klijente i investitore najvažnije jeste da sve ove nove vrste betona imaju iste tehničke performanse, odnosno da postižu iste čvrstoće, te da postižemo vrhunsku kvalitetu betona onako kako su to naši kupci i navikli", kazao je Enhad Goralija, rukovodilac odjela za materijale i tehnologiju.

Novi beton, EcoBeton, sa smanjenom emisijom CO2 još je jedan logičan korak prema klimatski neutralnoj budućnosti za TBG BH i proizvodnju betona u zemlji. EcoBeton proizvodi predstavljaju holistički koncept održivosti. Uz CO2-optimizirane cemente, korištenje reciklirane vode i potpunu mogućnost recikliranja betona tokom kasnijeg rastavljanja. EcoBeton optimiziran za CO2 ostaje regionalno proizveden proizvod s dokazanim visokim standardima kvalitete i svojstava obrade. 

 

Pametni beton – EcoBeton Smart – tehnologija u službi uštede vremena i novca

Sve marke EcoBetona (EcoBeton Classic, EcoBeton Plus i EcoBeton Sulfo) moguće je naručiti i kao EcoBeton Smart koji dolazi sa senzorima za digitalno praćenje zrelosti i prirasta čvrstoće betona. Radi se o digitalnom rješenju SmartRock partnerske kompanije Giatec, koja je također dio Heidelberg Materials grupacije. SmartRock je digitalni sistem koji koristi bežične senzore ugrađene u beton za praćenje temperature i prirast čvrstoće svakih 15 minuta do 60 dana. Informacije su dostupne u stvarnom vremenu putem aplikacije za pametne telefone, što graditeljima omogućava smanjenje gubitaka u svim segmentima: u vremenu, materijalima, putovanju i troškovima, ubrzavajući gradnju na gradilištu. 

SmartRock je korišten u više od 10.000 građevinskih projekata širom svijeta i pokazao se kao revolucionarno rješenje u građevinskoj industriji. "Njegova upotreba eliminiše nesigurnost testnih kocki betona na gradilištu i vrijeme provedeno u čekanju rezultata, jer senzori sada šalju podatke u stvarnom vremenu direktno na mobilni uređaj. SmartRock se brzo i jednostavno postavlja direktno u beton, a mi pružamo sve tehničke savjete i punu podršku uključujući i dizajn betonske mješavine, kalibraciju senzora i njihovu dostavu na gradilište", pojasnio je Goralija. 


Prvi Giatec SmartRock 3 senzor instaliran u srednjoj Bosni

"Veliko nam je zadovoljstvo objaviti da je naša kompanija TBH BH napravila novi korak ka digitalizaciji u betonskoj industriji u Bosni i Hercegovini. U petak, 2. juna 2023., nakon završetka kalibracije betona, instalirali smo prvi Giatec SmartRock 3 senzor! Ugrađen je u jedan od glavnih infrastrukturnih projekata u srednjoj Bosni – brzu cestu koja povezuje Lašvu i Nević polje. Senzor je postavljen na rasponskoj konstrukciji mosta na spomenutom projektu", poručili su iz kompanije TBG BH.
 
Bežični senzor za beton Giatec SmartRock 3 dio je EcoBeton Smart rješenja, i nudi uvid u ranu čvrstoću betona u stvarnom vremenu, omogućujući vašem projektu da brzo napreduje. Na taj način povećava se i profitabilnost jer se projekti rade brže, a troškovi smanjuju.
 
"Obzirom da je kod rasponske konstrukcije mosta neophodan beton sa većim prirastom čvrstoće zbog prednaprezanja elementa odlučeno je da se na toj konstrukciji postavi jedan senzor SmartRock 3", pojašnjeno je.
 
Nakon što je izvršeno ispitivanje betona na 3 dana starosti dobiveni su odlični rezultati mjerenja sa senzorom, jer je tokom ugradnje senzora uporedo uzet dodatan broj uzoraka kako bi uporedili rezultate ispitivanja.

 

Sve informacije o EcoBetonu i EcoBetonu Smart dostupne su na stranici kompanije www.tbgbh.ba 

 

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina