Promjene u Upravnom odboru Heidelberg Materialsa

  • Jon Morrish u januaru 2024. preuzima odgovornost za novouspostavljeno područje grupacije Evropa. Ernest Jelito, odgovoran za područje Sjeverna i istočna Evropa-srednja Azija i Stručni centar za cement, odlazi u penziju 31. decembra 2023.
  • Roberto Callieri bit će unaprijeđen u Upravni odbor Heidelberg Materialsa i od januara 2024. preuzeti odgovornost za područje Azija od Kevina Gluskiea čiji mandat ističe krajem januara 2024.
  • Axel Conrads bit će unaprijeđen u Upravni odbor Heidelberg Materialsa te preuzeti novu ulogu glavnog tehničkog direktora (CTO) od februara 2024.

Nadzorni odbor kompanije Heidelberg Materials AG donio je sljedeće odluke u vezi sa sastavom i nasljeđivanjem u Upravnom odboru:

Područje grupacije Zapadna i južna Evropa i većina područja Sjeverna istočna Evropa-Srednja Azija bit će spojeni u područje grupacije Evropa. Jon Morrish, trenutno odgovoran za područje Zapadna i južna Evropa, u januaru 2024. preuzima odgovornost za ovo novouspostavljeno područje grupacije. Ernest Jelito, odgovoran za područje Sjeverna i istočnu Evropu-srednja Azija i Stručni centar za cement, odlazi u penziju 31. decembra 2023. Hakan Gurdal, zadužen za grupacijsko područje Afrika-istočno-mediteranski bazen, preuzet će od januara 2024. dodatne odgovornosti za zemlje Kazahstan i Rusiju. Područje će se preimenovati u Afrika i Mediteran-zapadna Azija (AMWA).

Roberto Callieri, generalni direktor za Italiju, bit će unaprijeđen u Upravni odbor Heidelberg Materialsa i od januara 2024. preuzet će odgovornost za Aziju unutar područja grupacije Azija-Pacifik. On će preuzeti dužnost od Kevina Gluskiea čiji mandat završava krajem januara 2024. Kao dio promjene, René Aldach, glavni financijski direktor, preuzet će od januara 2024 dodatnu odgovornost za Australiju.

Kako bi u Upravni odbor unio opsežnu tehničku stručnost i pokrenuo tehničke projekte kompanije koji vode ka budućnosti s neto nultim emisijama, Axel Conrads, predsjednik regije Srednji zapad u SAD-u, bit će unaprijeđen u Upravni odbor Heidelberg Materialsa, preuzimajući novu ulogu glavnog tehničkog direktora od februara 2024. Bit će odgovoran za sva tri globalna tehnička stručna centra: Cement (CCC), Agregati i asfalt (CCA) i Beton (CCR). 

Dr. Bernd Scheifele, predsjednik nadzornog odbora Heidelberg Materialsa, rekao je: „Promjene unutar upravnog odbora dio su našeg dugoročnog planiranja nasljeđivanja. Reorganizacijom odgovornosti za područja naše grupacije i stavljanjem još većeg fokusa na tehničke aspekte našeg poslovanja, dodatno jačamo osnovu za nastavak uspješnog razvoja naše kompanije. POžlio bih dobrodošlicu Robertu Callieriju i Axelu Conradsu u upravni odbor i čestitam Renéu Aldachu, Hakanu Gurdalu i Jonu Morrishu na njihovim dodatnim regionalnim odgovornostima. Osobno zahvaljujem Kevinu Gluskieu i Ernestu Jelitu za njihovu predanost i uspješan dugogodišnji rad. Značajno su pridonijeli operativnoj izvrsnosti i profitabilnom rastu Heidelberg Materialsa.”

Dr. Dominik von Achten, predsjednik upravnog odbora Heidelberg Materialsa, dodao je: „Imenovanjem Jona Morrisha imenovan je kompetentan i vrlo iskusan član upravnog odbora koji će voditi naše novoosnovano i sada najveće područje grupacije u Evropi. Zahvaljujemo Renéu Aldachu i Hakanu Gurdalu na preuzimanju dodatnih odgovornosti u zemljama. Robert Callieri i Axel Conrads, dva menadžera iz naših redova s dugogodišnjim iskustvom na raznim pozicijama diljem svijeta, pridružit će se kao novi članovi Uprave. Želim im dobrodišlicu i radujem se bliskoj saradnji s njima. Želio bih iskreno zahvaliti Kevinu Gluskieu i Ernestu Jelitu za sav naporan rad i predanost koju su pokazali tokom svoje dugogodišnje karijere u Heidelberg Materialsu i poželjeti im sve najbolje u budućnosti.”

Roberto Callieri

Roberto Callieri studirao je elektrotehniku na Univerzitetu u Cagliariju i finansijski menadžment na Univerzitetu Bocconi u Milanu. Pridružio se Italcementiju 1990. gdje je bio na nekoliko viših rukovodećih pozicija u Puerto Ricu, SAD-u, Kanadi, Turskoj, Tajlandu, Egiptu i Italiji. Od 2016. generalni je direktor za Italiju. U upravnom odboru Heidelberg Materialsa preuzet će odgovornost za Aziju unutar područja grupacije Azija-Pacifik od januara 2024. Imenovan je u upravni odbor do decembra 2026.

Axel Conrads

Axel Conrads studirao je rudarstvo na univerzitetima TU Clausthal i RWTH Aachen u Njemačkoj. Pridružio se kompaniji Heidelberg Materials 1999. godine i bio na nekoliko viših rukovodećih pozicija u Njemačkoj, SAD-u, Belgiji i Bugarskoj. Od 2020. odgovoran je kao predsjednik za regiju Srednji zapad u Indianapolisu, SAD. U upravnom odboru Heidelberg Materialsa preuzet će ulogu glavnog tehničkog direktora od februara 2024. Imenovan je do januara 2027. i bit će odgovoran za globalne tehničke stručne centre Cement, Agregati i asfalt i Beton.


O Heidelberg Materialsu

Heidelberg Materials jedan je od najvećih svjetskih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja s vodećim tržišnim pozicijama u cementu, agregatima i gotovom betonu. Zastupljeni smo u više od 50 zemalja s oko 51.000 zaposlenika na gotovo 3.000 lokacija. U središtu našeg djelovanja leži odgovornost za okoliš. Kao predvodnik na putu prema karbonskoj neutralnosti i kružnoj ekonomiji u industriji građevinskih materijala, radimo na održivim građevinskim materijalima i rješenjima za budućnost. Digitalizacijom pružamo nove mogućnosti našim korisnicima.
 

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina