Održana redovna Skupština dioničara Tvornice cementa Kakanj

Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj, čiji je većinski vlasnik prestižni njemački proizvođač građevinskih materijala, Heidelberg Materials, održala je danas redovnu godišnju Skupštinu dioničara. Na Skupštini je bilo zastupljeno lično ili putem punomoći 95,65% dionica, a Skupština je odlučivala o usvajanju izvještaja za 2022. godinu, raspodjeli dobiti, izboru vanjskog revizora i o izmjenama Statuta.  

Glavna postignuća, poslovne aktivnosti i glavne finansijske pokazatelje kompanije za 2022. godinu, dioničarima je prezentirala Zehra Obralija, članica Uprave Tvornice cementa Kakanj i izvršna direktorica za finansije i ekonomska pitanja. Obralija je rekla kako je Tvornica cementa Kakanj u 2022. godini bila suočena s mnogobrojnim izazovima: „Posebno je bila teška situacija po pitanju opskrbe pogonskim gorivom, što je veoma lako moglo dovesti do zaustavljanja proizvodnje. Međutim, pravovremenim reakcijama i intenzivnim angažmanom uspjeli smo prebroditi i ove izazove, tako da ni u jednom trenutku naša proizvodnja nije dovedena u pitanje.“ 

Tvornica cementa Kakanj u 2022. godini proizvela je 630.000 tona cementa: „Ispunili smo i premašili plan prodaje cementa, što je jedan od rijetkih primjera za cementare u Evropi. Naše betonare ove su godine proizvele preko 270.000 m3 betona koji je ugrađen u najvažnije infrastrukturne i stambene objekte naše zemlje. Ako uzmemo u obzir sva poskupljenja energije i sve druge probleme koji su iskrsnuli tokom 2022. onda možemo reći da su naši rezultati izvrsni,“ kazala je Obralija. 

TCK je nastavila i sa investicijskim projektima. Tokom 2022, TCK i povezane kompanije ukupno su investirale 11,08 miliona KM. Primarno se investiralo u projekte smanjenja CO2, odnosno infrastrukturu za doziranje alternativnih goriva, kao i u postrojenja za dobivanje eko zelenih tipova cementa. „Zahvaljujući ovim investicijama sada smo u mogućnosti tržištu ponuditi tipove cementa sa i do 60% manje CO2 udjela, dok naše betonare uskoro pokreću liniju ekobetona sa istim značajnim smanjenjem CO2. Sve ove investicije daju nam čvrstu osnovu za dalji rast našeg održivog poslovanja,“ istakla je Obralija. 

I u 2022. godini TCK je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada od kojih se ističe certifikat Platinaste bonitetne izvrsnosti koji predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost među kompanijama koje uzastopno tri godine iskazuju zlatnu bonitetnu izvrsnost, a koji se Tvornici cementa Kakanj dodjeljuje već treću godinu zaredom, što posebno govori o stabilnosti kompanije. „Možemo sa zadovoljstvom reći da smo ovu veoma tešku godinu završili na najbolji mogući način. To je razlog zašto svi naši dionici, odnosno kupci, partneri, dioničari, radnici, kao i lokalna zajednica imaju puno povjerenje u nas,“ dodala je Obralija.

Skupštini se obratio i predsjednik Nadzornog odbora TCK, Zsolt Szilágyi, koji se zahvalio svim članovima Uprave Tvornice cementa Kakanj na veoma dobroj saradnji tokom prethodne godine kao i svim zaposlenicima koji su doprinijeli da se i ova godina u TCK okonča uspješno, te poželio svima mnogo uspjeha i u ovoj tekućoj godini.

Skupština je usvojila Godišnji izvještaj koji uključuje finansijski izvještaj, konsolidovani finansijski izvještaj, Izvještaj nezavisnog revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju, kao i odluke o raspodjeli dobiti, izboru vanjskog revizora i izmjenama statuta. Prema odluci Skupštine, dioničarima će biti isplaćena dividenda u iznosu od 4,17 KM po dionici.  


Tvornica cementa Kakanj, vodeći bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnih tipova cementa, privatizovana je 2000. godine. Većinski dioničar Tvornice cementa Kakanj je Heidelberg Materials. U protekle dvadeset dvije godina u Tvornicu cementa Kakanj i povezane djelatnosti uloženo je više od 250 miliona KM. Tvornica cementa Kakanj vlasnik je kompanije TBG BH d.o.o za proizvodnju i distribuciju betona, koja ima šest betonara u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Banjaluci i Mostaru, te kompaniju TBG Beton d.o.o. Zagreb sa sedam betonara u Republici Hrvatskoj. Ovlašteni uvoznik kakanjskog cementa za Hrvatsku je kompanija Dunav-Drava cement d.o.o. Zagreb.

Heidelberg Materials jedan je od najvećih svjetskih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja s vodećim tržišnim pozicijama u cementu, agregatima i gotovim betonima. Zastupljen je u preko 50 zemalja sa više od 51.000 zaposlenih na skoro 3.000 lokacija. U središtu djelovanja Heidelberg Materialsa leži odgovornost za okoliš. Kao predvodnik na putu ka karbonskoj neutralnosti i kružnoj ekonomiji u industriji građevinskih materijala, Heidelberg Materials radi na održivim građevinskim materijalima i rješenjima za budućnost. Kroz digitalizaciju pruža nove mogućnosti svojim kupcima.
 

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina

Zehra Obralija, izvršna direktorica za finansije i ekonomska pitanja.

Zehra Obralija, izvršna direktorica za finansije i ekonomska pitanja.

Skupština dioničara 2023..

Skupština dioničara 2023..

Skupština dioničara 2023..