Novi član Nadzornog odbora Tvornice cementa Kakanj

Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj, čiji je većinski vlasnik prestižni njemački proizvođač građevinskih materijala, Heidelberg Materials, održala je danas vanrednu Skupštinu dioničara. Na Skupštini je bilo zastupljeno lično ili putem punomoći 95,91 % dionica. Skupština je odlučivala o razrješenju jednog člana Nadzornog odbora, i imenovanju novog člana na njegovo mjesto. 

Dugogodišnji član i predsjednik Nadzornog odbora Tvornice cementa Kakanj, János Szarkándi, zbog odlaska u redovnu penziju, podnio je zahtjev za razrješenje s dužnosti član NO TCK. Ovom prilikom dioničari i Uprava TCK zahvalili su se Szarkándiju na dugogodišnjoj posvećenosti u praćenju rada i savjetovanju kompanije. Većinski dioničar, CEEM Investment Fund B.V. u predviđenom zakonskom roku dostavio je prijedlog za imenovanje novog člana NO TCK. Prijedlog većinskog dioničara je bio da se za zamjenskog člana NO TCK izabere Zsolt Szilágyi. Skupština dioničara usvojila je obje odluke, tako da je umjesto Szarkándija novi član NO TCK Zsolt Szilágyi. Szilágyi je tokom protekle 24 godine služio na raznim rukovodećim pozicijama u kompaniji Duna-Dráva Cement Kft. Ovim povodom Szilágyi se zahvalio dioničarima na izboru te rekao da će njegov glavni cilj biti da osigura da Tvornica cementa Kakanj i dalje korača dobro utabanom stazom uspjeha. 


Tvornica cementa Kakanj, vodeći bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnih tipova cementa, privatizovana je 2000. godine. Većinski dioničar Tvornice cementa Kakanj je Heidelberg Materials. U protekle dvadeset dvije godina u Tvornicu cementa Kakanj i povezane djelatnosti uloženo je više od 250 miliona KM. Tvornica cementa Kakanj vlasnik je kompanije TBG BH d.o.o za proizvodnju i distribuciju betona, koja ima šest betonara u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Banjaluci i Mostaru, te kompaniju TBG Beton d.o.o. Zagreb sa sedam betonara u Republici Hrvatskoj. Ovlašteni uvoznik kakanjskog cementa za Hrvatsku je kompanija Dunav-Drava cement d.o.o. Zagreb.

Heidelberg Materials jedan je od najvećih svjetskih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja s vodećim tržišnim pozicijama u cementu, agregatima i gotovim betonima. Zastupljen je u preko 50 zemalja sa više od 51.000 zaposlenih na skoro 3.000 lokacija. U središtu djelovanja Heidelberg Materialsa leži odgovornost za okoliš. Kao predvodnik na putu ka karbonskoj neutralnosti i kružnoj ekonomiji u industriji građevinskih materijala, Heidelberg Materials radi na održivim građevinskim materijalima i rješenjima za budućnost. Kroz digitalizaciju pruža nove mogućnosti svojim kupcima.

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina

Downloads