Najbolji cement i najbolji beton

U istraživanju omjera cijene i kvalitete Best Buy Award, ispitanici su ocijenili kako Tvornica cementa Kakanj na bosanskohercegovačkom tržištu nudi najbolji omjer cijene i kvalitete u kategoriji proizvođač cementa, dok u kategoriji betona tu titulu dodjeljuju kompaniji TBG BH

Nišno istraživanje Best Buy Award Construction BiH, pokazuje da ispitanici - isključivo profesionalci u području građevinarstva te pojedinci s iskustvom u gradnji i opremanju, najveći broj glasova, za omjer cijene i kvalitete u kategoriji proizvođač cementa i kategoriji proizvođač betona na bosanskohercegovačkom tržištu, daju proizvođaču Tvornici cementa Kakanj odnosno proizvođaču TBG BH, članicama njemačke HeidelbergCement grupacije.

Rezultat je ovo predmetnog istraživanja Best Buy Award Construction BiH 2015/2016 švicarske kuće ICERTIAS (www.icertias.com) provedenog na uzorku od 1.200 ispitanika, isključivo profesionalaca iz područja građevinarstva (arhitekti, građevinski inženjeri, građevinski obrtnici i izvođači građevinskih radova...) te uradi sam pojedinaca s iskustvom iz područja građenja i opremanja u Bosni i Hercegovini, metodom CAWI - DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing - Deep Mind Awareness).

Ispitanicima, građanima Bosne i Hercegovine je u istraživačkoj anketi putem web obrasca postavljena sljedeća pitanja: „Navedite naziv proizvođača cementa koji u Bosni i Hercegovini nudi najbolji omjer cijene i kvalitete:“ te „Navedite naziv proizvođača betona koji u Bosni i Hercegovini nudi najbolji omjer cijene i kvalitete:“

Pitanja su bila otvorenog tipa, odnosno ispitanicima nisu bili ponuđeni odgovori, već su slobodno mogli sami navoditi nazive proizvođača i davaoce usluga koji, prema njihovom iskustvu, nude najbolji omjer cijene i kvalitete na bosanskohercegovačkom tržištu.

Najveći broj ispitanika na ova je pitanja odgovorio: „Kakanj – Heidelberg“.

Zahvaljujući ovoj osvojenoj poziciji, Tvornica cementa Kakanj ima pravo nositi prestižnu oznaku: "Best Buy Award - Br. 1 - najbolji omjer cijene i kvalitete" u kategoriji – proizvođač cementa, a TBG BH "Best Buy Award - Br. 1 - najbolji omjer cijene i kvalitete" u kategoriji – proizvođač betona.

  
 

U više od 40 zemalja širom svijeta ime HeidelbergCement se veže za stručnost i kvalitet u građevinarstvu. Ovaj vodeći svjetski proizvođač građevinskih materijala zapošljava više od 45.000 na više od 2.300 lokacija širom svijeta. U Bosni i Hercegovini prisutan je od 2000. godine kada je kupio većinski udio u Tvornici cementa Kakanj. Visokokvalitetne tipove cementa koje proizvodi kakanjska cementara dalje plasira kompanija TBG BH, također članica ovog njemačkog građevinskog giganta, kroz vrhunske marke betona.

Kompletno istraživanje Best Buy Award Survey 2015/2016 rađeno je u skladu s odredbama 'Međunarodnog kodeksa za provedbu tržišnih i društvenih istraživanja' koji su donijele Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetska udruga istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).

Metodologija i uzorak

Istraživanje Best Buy Award Construction Bosnia and Herzegovina 2015/2016 (www.bestbuyaward.org) provela je švicarska kuća ICERTIAS - International Certification Association GmbH (www.icertias.com) na području Bosne i Hercegovine tijekom mjeseca septembra 2015. putem web ankete metodom CAWI - DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing - Deep Mind Awareness). U anketi je sudjelovalo 1.200 ispitanika građana isključivo profesionalaca iz područja građevinarstva - arhitekata, građevinskih inženjera, građevinskih obrtnika i izvođača građevinskih radova te uradi sam pojedinaca s iskustvom iz područja građenja i opremanja i sl., sve korisnici interneta u Bosni i Hercegovini.

O projektu Best Buy Award

Best Buy Award (www.bestbuyaward.org) je projekt švicarske kuće ICERTIAS -International Certification Association GmbH (www.icertias.com) kojeg u Bosni i Hercegovini provodi i zastupa tvrtka Axios iz Hrvatske (www.axios.hr) uz podršku vodeće svjetske konzultantske i revizorske organizacije PWC (PricewaterhouseCoopers). Osnovni je cilj istraživanja bio taj da se dobije uvid u iskustvo i percepciju stanovnika Bosne i Hercegovine o robnim markama proizvoda i usluga te proizvođača i trgovaca za koje se smatra da daju najbolji omjer cijene i kvalitete (tzv. best buy) od strane korisnika, ali i prema percepciji onih koji nužno nisu korisnici, ali imaju relevantno mišljenje na osnovi iskustva njima bliskih osoba (kolege, prijatelji, rodbina i sl.). Cilj projekta i certifikata "Best Buy Award" je olakšati kupcima potragu za onim najboljim i cijenom najpovoljnijim proizvodima i uslugama na bosanskohercegovačkom tržištu.Dodatne informacije:
Best Buy Award international
ICERTIAS - International Certification Association
Lowenstrasse 54 8001 Zürich, Switzerland
PRESS CONTACT
ICERTIAS Media dept: +41 43 508 1051
press(at)icertias(dot)org