HeidelbergCement postaje Heidelberg Materials

  • Korporativni brend Heidelberg Materials objavljen danas u sjedištu u Heidelbergu
  • Novi brend identitet naglašava pionirsku ulogu kompanije na putu ka karbonskoj neutralnosti i digitalizaciji u industriji građevinskih materijala
  • Domaće i međunarodne podružnice postepeno će mijenjati naziv u Heidelberg Materials od 2023. nadalje

HeidelbergCement postaje Heidelberg Materials. Kompanija je danas otkrila svoj novi brend identitet u prisutnosti stotina zaposlenika u svom sjedištu u Heidelbergu. "Heidelberg" se zadržava kao sinonim za kontinuitet i tržišno vodstvo. "Materials" zamjenjuju "Cement" i označava inovativni portfolio održivih i inteligentnih građevinskih materijala kao i digitalnih rješenja. 

"Ponosni smo na naše poslovanje s cementom, ali raspon usluga naše kompanije daleko nadilazi cement, kako danas tako još više u budućnosti“, rekao je dr. Dominik von Achten, predsjednik Upravnog odbora. "Naša budućnost je održiva. Naša budućnost je digitalna. Zahtjevi kupaca, tržište i konkurenti brzo se mijenjaju. Prilike i izazovi ne poznaju granice zemalja, dok komunikacija postaje sve više globalna. Pojavljuju se mogućnosti razlikovanja. Bićemo prva kompanija u svijetu koja će već 2024. godine ponuditi na veliko cement bez karbona. Snažno napredujemo u skaliranju naših CCUS aktivnosti: s projektima koje smo već pokrenuli do 2030. smanjit ćemo naše CO2 emisije za 10 miliona tona. 

Kako bismo u potpunosti iskoristili naše prednosti kao globalnog tima, moramo nastupati i djelovati ujedinjeno i govoriti jednim glasom. S našim novim i globalnim brendom Heidelberg Materials, našoj transformaciji dajemo lice i sidro. Nastavljamo predvoditi promjene u našoj industriji koje vode ka održivosti i digitalizaciji – u korist naših kupaca, naših zaposlenika, naših dioničara i društva u kojem živimo."

Primjena u cijelom svijetu od 2023. nadalje

U prvom koraku, rebranding će započeti na razini Grupe, gdje će se Heidelberg Materials odmah predstaviti kao brend. Od 2023. nadalje, domaće i međunarodne podružnice postupno će se preimenovati u Heidelberg Materials.

Jon Morrish, član Upravnog odbora i odgovoran za razvoj brenda, rekao je: „Kao pionir na putu ka karbonskoj neutralnosti i kružnoj ekonomiji u industriji građevinskih materijala, našim kupcima nudimo održivu vrijednost: do 2030. cilj nam je generirati polovicu našeg prihoda s proizvodima s niskim udjelom karbona. Heidelberg Materials je moćan brend koji predstavlja naše globalne standarde kvalitete i održivosti te kombinira snagu cijele Grupe.” 

Cilj: prva kompanija s nultim neto emisijama u sektoru 

Novi logo spaja racionalnost i emociju. Ujedinjuje tradicionalne vrijednosti i buduća polja djelovanja Grupe. Povezana slikovna oznaka je nova: dva elementa ujedinjena u organskom obliku predstavljaju slovo „h“ , početno slovo brenda. Veći oblik predstavlja konstrukcijski element, a time i tehničku snagu Heidelberg Materialsa. Manji element simbolizira buduća polja djelovanja Grupe. 

Novi brend odražava ambiciju da budemo otvoreni za promjene, a da pritom ostanemo pristupačni i autentični. U isto vrijeme, naglašava da je Heidelberg Materials temeljni stub globalne industrije građevinskih materijala, s konkretnim ciljem: postati prva kompanija u sektoru s nultom neto emisijom. Strategiju i dizajn brenda podržao je MetaDesign, Dusseldorf/Njemačka.

Tekst uz slike

Slika 1: Novi logotip Heidelberg Materials ujedinjuje tradicionalne vrijednosti i buduća polja djelovanja Grupacije.

Slika 2: Jon Morrish, član Upravnog odbora i odgovorni za razvoj brenda, i dr Dominik von Achten, predsjednik Upravnog odbora, otkrili su danas novi brend “Heidelberg Materials” u sjedištu kompanije u Heidelbergu, Njemačka.

O Heidelberg Materialsu
Heidelberg Materials je jedan od najvećih svjetskih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja s vodećim tržišnim pozicijama u cementu, agregatima i gotovim betonima. Zastupljen je u preko 50 zemalja sa više od 51.000 zaposlenih na skoro 3.000 lokacija. U središtu djelovanja Heidelberg Materialsa leži odgovornost za okoliš. Kao predvodnik na putu ka karbonskoj neutralnosti i kružnoj ekonomiji u industriji građevinskih materijala, Heidelberg Materials radi na održivim građevinskim materijalima i rješenjima za budućnost. Kroz digitalizaciju pruža nove mogućnosti svojim kupcima.

Matična kompanija Heidelberg Materialsa ostaje HeidelbergCement AG.

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina