Budućnost građevinarstva: Heidelberg Materials lansira evoZero®, prvi cement na svijetu s nultim neto sadržajem karbona

  • Jedinstven proizvod u svijetu: CCS tehnologija (skladištenje i hvatanje karbona), primijenjena prvi put u industrijskim razmjerima u Breviku, omogućuje neto nulti karbonski otisak proizvoda evoZero®.
  • Najšira primjena proizvoda u kombinaciji s najmanjim CO₂ otiskom: kupci imaju koristi od pouzdanih performansi proizvoda.
  • Transparentan proces hvatanja i obračuna CO₂: svaka tona uhvaćenog CO₂ obračunava se samo jednom, nezavisno se verificira, a osigurava se tehnologijom povezanih blokova (block-chain technology).
  • Inovativni pristup izlasku na tržište: evoZero® bit će dostupan u dvije verzije, zavisno od lokacije kupca.

Pod svojim novim brandom evoZero, Heidelberg Materials kupcima u Evropi predstavlja prvi cement na svijetu s nultim neto sadržajem karbona. evoZero postiže svoj neto-nulti otisak primjenom tehnologije za hvatanje i skladištenje karbona u tvornici Heidelberg Materialsa u Breviku, Norveška, bez kompenzacija iz kredita generiranih izvan lanca vrijednosti kompanije.

„Lansiranje naših jedinstvenih evoZero proizvoda je promjena paradigme u dekarbonizaciji našeg sektora,“ kaže dr. Dominik von Achten, predsjednik upravnog odbora Heidelberg Materialsa. „Hvatanje i skladištenje karbona revolucionarna je tehnologija za industriju građevinskih materijala i mi smo predvodnici u njezinoj implementaciji u industrijskim razmjerima. Uz evoZero, našim klijentima nudimo jedinstven i najinovativniji proizvod na svijetu, omogućavajući im da rade vrhunske, ekološki prihvatljive građevinske projekte. Vrlo sam ponosan na predanost i strast svih koji su uključeni u naš pionirski projekt u Breviku.“

„Hvatanje, iskorištavanje i pohranjivanje ugljika (CCUS) preduslov je za našu industriju da postigne Neto nulu i ključno za izgradnju društva budućnosti”, kaže dr. Nicola Kimm, glavna direktorica za održivost. "evoZero doprinosi i našim vlastitim ambicioznim ciljevima smanjenja ugljika kao i ciljevima naših kupaca.“

evoZero cement bit će dostupan u dvije verzije, zavisno od lokacije kupca. evoZero Carbon Captured Brevik isporučuje se direktno iz tvornice Brevik CCS u Norveškoj, čime se postiže nulti neto otisak tokom cijelog životnog ciklusa. Kupci u drugim evropskim zemljama mogu odabrati evoZero Carbon Captured, koji će se isporučivati iz obližnjih tvornica, istovremeno iskorištavajući jedinstvene atribute uštede karbona ostvarene u Breviku. evoZero Carbon Captured ima po isporuci nulti neto otisak.

Za oba proizvoda, karakteristike hvatanja karbona su transparentne i sljedive iskorištavanjem snage blockchain tehnologije putem koje će kupci Heidelberg Materialsa dobiti dokaz o karbonu za svoju evoZero kupovinu. Iskorištavajući prednost dobro utvrđenih principa kao što su relativni udio i book-and-claim, mehanizme za hvatanje karbona i obračunavanje emisija nezavisno pregleda verifikator treće strane.

Jon Morrish, član upravnog odbora Heidelberg Materialsa i odgovoran za područje Grupe Evropa: „S evoZero sada nudimo našim kupcima širom Evrope novo i jedinstveno rješenje za jačanje njihove tržišne pozicije. evoZero im omogućuje implementaciju inovativnih građevinskih projekata kako bi sa svojim dionicima usmjerenim na održivost aktivno oblikovali zelenu transformaciju i stekli konkurentsku prednost.”

Kupci će imati koristi od potpune fleksibilnosti i pouzdane izvedbe proizvoda. Kako CCS tehnologija neće promijeniti hemijski sastav i performanse cementa, evoZero obuhvata cijeli asortiman cementa, od konvencionalnih CEM-I tipova najveće čvrstoće do CEM-III tipova. Kao rezultat toga, evoZero se može koristiti za sve primjene.

Proizvodi evoZero bit će dostupni širom Evrope. Tokom faze pretprodaje koja je u toku, kupci već mogu naručiti i osigurati prve serije evoZeroa za svoje vlastite projekte održive gradnje.

Brevik CCS je prvo veliko postrojenje za hvatanje ugljika u tvornici cementa. Završetak izgradnje i montaže postrojenja predviđen je za kraj 2024. Nakon što bude pušteno u rad, godišnje će se hvatati i pohranjivati 400.000 tona CO₂, što predstavlja 50% emisija postrojenja – i jednako je uklanjanju s cesta oko 180.000 automobila. Heidelberg Materials slijedi jasan, naučno zasnovan pristup smanjenju svog karbonskog otiska uz pomoć inovativnih proizvoda i procesa, kao i CCUS-a na industrijskom nivou. Uz već pokrenute CCUS projekte, kompanija ima za cilj kumulativno uštediti 10 miliona tona CO₂ do 2030.

Za više informacija posjetite www.evozero.com.


Opisi - fotografije

  • Slika 1: Cementara Heidelberg Materialsa u Breviku, Norveška
  • Slika 2: Uspješna instalacija apsorbera, ključnog dijela Brevik CCS postrojenja, ljeto 2023.
  • Slika 3: Kampanja „Saradnja“ za lansiranje evoZero proizvoda kompanije Heidelberg Materials

O Heidelberg Materialsu

Heidelberg Materials jedan je od najvećih svjetskih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja s vodećim tržišnim pozicijama u cementu, agregatima i gotovom betonu. Zastupljeni smo u više od 50 zemalja s oko 51.000 zaposlenika na gotovo 3.000 lokacija. U središtu našeg djelovanja leži odgovornost za okoliš. Kao predvodnik na putu prema ugljičnoj neutralnosti i kružnoj ekonomiji u industriji građevinskih materijala, radimo na održivim građevinskim materijalima i rješenjima za budućnost. Kroz digitalizaciju pružamo nove mogućnosti našim korisnicima.

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina

Cementara Heidelberg Materialsa u Breviku, Norveška.

Uspješna instalacija apsorbera, ključnog dijela Brevik CCS postrojenja, u ljeto 2023..

Vizualna slika kampanje „Suradnja“ za lansiranje evoZero proizvoda kompanije Heidelberg Materials.