evoBuild - One vision, One range

Heidelberg Materials uvodi novi globalni brend za niskokarbonske i kružne proizvode: evoBuild®

  • Pod okriljem novog brenda nazvanog evoBuild®, Heidelberg Materials od sada širom svijeta primjenjuje dosljedne i stroge kriterije za održive proizvode i namjerava kao lider održivosti u industriji građevinskih materijala postaviti nove standarde za dekarbonizirane proizvode
  • Kroz evoBuild® omogućava se jasna, koherentna i transparentna klasifikacija održivih proizvoda u svijetu i nadopunjuje nedavno uvedeni brend evoZero®
  • U svim zemljama u kojima je prisutna, kompanija će postepeno integrirati svoje održive proizvode u novi evoBuild® asortiman

Heidelberg Materials uvodi novi svjetski brend pod nazivom evoBuild za niskokarbonske i kružne proizvode. evoBuild proizvode karakterizira njihova jasna održivost, a svaki proizvod pod ovim brendom mora ispunjavati stroge zahtjeve kako bi postao dio asortimana. Heidelberg Materials je prva kompanija u industriji teških građevinskih materijala koja koristi globalno standardizirane kriterije za označavanje održivih proizvoda. U svim zemljama u kojima je prisutna, kompanija će postepeno integrirati održive proizvode u novi evoBuild® asortiman.

“Nakon što smo u više od 20 zemalja uveli novi korporativni brend Heidelberg Materials, usklađivanje našeg snažnog asortimana održivih proizvoda na svjetskoj razini je sljedeći logičan i važan korak,” kaže dr. Dominik von Achten, predsjednik Upravnog odbora Heidelberg Materials. „Nedavno smo predstavili svoj brend evoZero za prvi cement na svijetu s nultim neto sadržajem karbona. Sada dodajemo evoBuild porodici brendova evo s novim okvirom za sve proizvode kojima se doprinosi smanjenju karbona i povećanju kružnosti. To također pokazuje koliko smo kroz sve svoje poslovne aktivnosti izrazito usmjereni na kreiranje održivih rješenja za naše klijente.”

“Uvođenje evoBuilda znači da sada primjenjujemo iste jasne kriterije za održive proizvode u svim kompanijama naše Grupe širom svijeta. Dosljedna evoBuild klasifikacija zasniva se na našoj strategiji održivosti i značajno povećava transparentnost prema našim kupcima i dionicima. Ovo je važan korak prema postizanju jednog od naših ključnih ciljeva na putu do neto nule jer nam je cilj do 2030. generirati 50% našeg prihoda s održivim proizvodima,” kaže dr. Nicola Kimm, glavna direktorica za održivost u Heidelberg Materialsu.

evoBuild proizvodi bit će dostupni u svim poslovnim linijama i bit će niskokarbonski (cement i beton), kružni (beton) ili će imati kombinaciju obje karakteristike. Proizvodi s niskim udjelom karbona moraju imati smanjenje CO2 od najmanje 30% u usporedbi s referentnom vrijednošću. Kružni proizvodi moraju sadržavati najmanje 30% recikliranih agregata ili moraju smanjiti zahtjeve za materijalom za najmanje 30% – npr. posebna mješavina Heidelberg Materialsa za 3D ispis betonom.

Nakon uvođenja brenda evoZero, prvog cementa na svijetu s nultom emisijom karbona u novembru 2023., evoBuild je sada drugi svjetski brend Heidelberg Materialsa usmjeren na održivost.


1 evoBuild referentna vrijednost je najmanje 30% manje CO₂ u usporedbi sa svjetskim referentnim vrijednostima Svjetskog udruženja za cement i beton (GCCA) za CEM I od 2020., što znači ≤552 kg CO₂/t cementnog materijala i ≤ 5,5 kg CO₂ /m3/MPa za gotov beton. 

Potpis pod sliku

evoBuild je novi brend Heidelberg Materialsa za održive proizvode.

O Heidelberg Materialsu 

Heidelberg Materials jedan je od najvećih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja na svijetu s vodećim tržišnim pozicijama u cementu, agregatima i gotovom betonu. Zastupljeni smo u više od 50 zemalja s oko 51.000 zaposlenika na gotovo 3.000 lokacija. U središtu našeg djelovanja leži odgovornost za okoliš. Kao predvodnik na putu prema karbonskoj neutralnosti i kružnoj ekonomiji u industriji građevinskih materijala, radimo na održivim građevinskim materijalima i rješenjima za budućnost. Digitalizacijom pružamo nove mogućnosti našim korisnicima.

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina

Downloads