Dioničari

Održana redovna Skupština dioničara kompanije Heidelberg Materials Cement BiH

  • Usvojene sve odluke 
  • Druga po redu najuspješnija godina u historiji kompanije
  • Generalni direktor istakao namjere širenja poslovanja i dalje dekarbonizacije
  • Skoro trećina ukupne prodaje cementa plasirana na tržište EU
  • Isplata dividende dioničarima u iznosu od 3,91 KM po dionici 

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj, kompanija ranije poznata pod imenom Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj, održala je danas redovnu godišnju Skupštinu dioničara. Na Skupštini je bilo zastupljeno lično ili putem punomoći 95,93% dionica, a Skupština je odlučivala o usvajanju izvještaja za 2023. godinu, raspodjeli dobiti, izboru članova Nadzornog odbora, izboru članova Odbora za reviziju, izboru vanjskog revizora i o izmjenama Statuta. Gotovo sve odluke usvojene su jednoglasno.

Glavna postignuća, poslovne aktivnosti i glavne finansijske pokazatelje za 2023. godinu, dioničarima je prezentirao generalni direktor kompanije, Branimir Muidža:

„Ovo je druga po redu najuspješnija godina za Heidelberg Materials Cement BiH od nastanka kompanije, 1978. Kontinuiram ulaganjem i strateškim pristupom tržištu ostvarili smo izvanrednu prodaju cementa uz maksimalnu iskorištenost kapaciteta i povećanje prodaje od 8,7 % kako u BiH, tako i u regiji. Samo u EU smo plasirali skoro trećinu svoje ukupne prodaje cementa, što dovoljno svjedoči o kvaliteti naših proizvoda i usluga, a to je ujedno i potvrda naše dobre strategije ulaganja“ istakao je Muidža u svom obraćanju dioničarima. „Naša namjera je svakako da nastavimo ovim putem uspjeha, te da se strateški, kroz širenje poslovne mreže betonara, dalje razvijamo i rastemo u regiji. Pored toga, prioriteti kompanije i dalje su primarno zaštita na radu, dekarbonizacija, realizacija mnogobrojnih planiranih investicija, posebno na polju održivosti i zaštite okoliša, te jačanje partnerskog i prijateljskog odnosa s lokalnom zajednicom,“ dodao je Muidža i najavio održavanje tradicionalne manifestacije „Dan otvorenih vrata“ krajem juna ove godine.

Damir Dinarević, jedan od predstavnika dioničara, uputio je čestitke kompaniji na sjajnim rezultatima i obratio se Skupštini ističući zadovoljstvo načinom na koji HM Cement BiH pristupa dioničarima: „Kao predstavnik investicionog fonda godišnje prisustvujem na otprilike 60 skupština dioničara, i osjećam potrebu istaknuti i pohvaliti kompaniju i menadžment obzirom da HM Cement BiH već godinama ima sigurno najbolji pristup svojim dioničarima, koji krasi transparentnost, pravovremenost, ljubaznost i odmjerenost, tako da mi dioničari sve informacije i materijale imamo dostupne uvijek na vrijeme sa svim potrebnim informacijama.“

Skupštini se obratio i predsjednik Nadzornog odbora HMCBiH-a, Zsolt Szilágyi, koji je istakao da je Nadzorni odbor veoma zadovoljan rezultatima i dugogodišnjom saradnjom s Upravom društva, ali i svim zaposlenicima kompanije: „Tokom obilaska cementare imao sam priliku vidjeti mnogo mlađih radnika koji poletno rade na uređenju tvorničkog kruga i na novim projektima unapređenja pogona. Ispred svih članova Nadzornog odbora zahvaljujem se Upravi i svim zaposlenicima na svemu što čine da kompanija iz godine u godinu postiže izvanredne rezultate i uspjehe, i želim vam mnogo uspjeha i u ovoj i narednim godinama,“ dodao je Szilágyi.

Nadzorni odbor je predložio a Skupština dioničara usvojila odluku da se ostvarena dobit iz prethodne godine isplati dioničarima u iznosu od 3,91 KM po dionici. Skupština dioničara razriješila je dužnosti člana Nadzornog odbora, Ernesta Jelita, te je izabran novi Nadzorni odbor u sastavu Jonathan Morrish, Thomas Spannagl i Zsolt Szilágyi.  Za vanjskog revizora izabrana je kompanija PricewaterhouseCoopers Tax and Advisory d.o.o. Sarajevo, dok je Odboru za reviziju kojeg čine dr. Željko Šain,  dr. Anto Domazet i Milan Dmitrović, povjeren još jedan mandat. Skupština je također usvojila i Godišnji izvještaj koji uključuje finansijski izvještaj, konsolidovani finansijski izvještaj, Izvještaj nezavisnog revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju, kao i izmjene Statuta kompanije.
 


O Heidelberg Materialsu u BiH
Kompanija Heidelberg Materials Cement BiH (ranije Tvornica cementa Kakanj) vodeći je bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnih tipova cementa, a od 2000. godine i član njemačke prestižne grupacije Heidelberg Materials, jednog od najvećih proizvođača građevinskih materijala na svijetu. U protekle dvadeset četiri godine u proizvodnju cementa i povezane djelatnosti uloženo je više od 270 miliona KM. Heidelberg Materials Cement BiH vlasnik je kompanije Heidelberg Materials Beton BiH, kompanije za proizvodnju i distribuciju betona, koja ima šest betonara u Bosni i Hercegovini, te kompaniju Heidelberg Materials Beton Hrvatska sa sedam betonara u Republici Hrvatskoj. Ovlašteni uvoznik kakanjskog cementa za Hrvatsku je kompanija Heidelberg Materials Cement Hrvatska.
 

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina