Proslava za pamćenje - 40 godina Tvornice

U četvrtak, 5.10.2018. godine, u Sarajevskoj vijećnici je održana svečanost u povodu proslave 40 godina Tvornice cementa Kakanj. Proslava za pamćenje okupila je uvažene goste iz privrednog, kulturnog, diplomatskog i političkog života. Svečani program otvoren je izvedbama Sarajevske filharmonije, a kroz kratku video priču, uzvanici su imali priliku upoznati se svim najvećim projektima i objektima u koje je ugrađeno „sivo zlato“ proizvedeno u kakanjskoj tvornici.

Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa u BiH i Hrvatskoj i direktor Tvornice cementa Kakanj, u svom obraćanju najprije se osvrnuo na samu izgradnju cementare, koja je prvobitno inicirana još davne 1938. da postane glavna nacionalna tvornica cementa u bivšoj državi, ali uslijed povijesnih i ekonomskih okolnosti nije izgrađena tada, nego 40 godina poslije. Od 1978. godine, kada je puštena u rad, pa do danas, Tvornica cementa Kakanj proizvela je skoro 18 miliona tona cementa. Kazao je kako je ova tvornica proizvela toliko cementa da bi se od njega mogao napraviti betonski stub promjera 40 cm sve od zemlje do mjeseca: „U svakoj sekundi svoga rada mi stvaramo novu vrijednost I to je ono što nas čini uspješnima. Međutim naš doprinos ne treba promatrati samo kroz prizmu puke statistike i količine proizvedenih tona cementa. Pogledajte oko sebe. Dom i kuća iz koje ste došli, tuneli, mostovi i ceste kojima ste doputovali, aerodrom na koji ste sletjeli, hotel u kojem ste odsjeli, škole i vrtići u koje ćete sutra odvesti svoje dijete, uredi i zgrade u kojima radite, pločnik kojim hodate, pa evo i veličanstvena Vijećnica koja je simbol obnove - gdje god uperite pogled, svugdje je ugrađeno naše „sivo zlato“. Čini me ponosnim kada vidim koliko je toga lijepog i korisnog, vrijednog i trajnog sagrađeno našim proizvodima.“ Posebno je istako napredak nakon privatizacije te sva značajna ulaganja od kojih je, kako kaže, najvažnije ulaganje u zaštitu okoliša: „Zadržali smo kroz sve ovo vrijeme temeljne vrijednosti koje krase naše ljude i poslovanje, a prije svega odgovornost. Odgovornost prema okolišu, odgovornost prema radniku, partneru, kupcu, odgovornost prema lokalnoj zajednici, dioničarima i svim ostalim interesnim grupama,“ kazao je Muidža. Zahvalio se i prethodnim rukovodiocima i radnicima koji su Tvornicu uspješno vodili kroz veoma teška vremena. Zahvalio se i ostalim partnerima i prijateljima Tvornice uz obećanje da će kompanija i dalje raditi na stalnom unapređenju svih segmenata poslovanja i društvene odgovornosti. 
 
Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uz iskrene čestitke Tvornici cementa Kakanj, naglasio je značaj veoma uspješne privatizacije ove kompanije i ulaska Tvornice cementa Kakanj u porodicu najvećih proizvođača cementa: „Tvornica cementa Kakanj je dobitak za uposlenike i upravu, njene vlasnike, ali i cijelu BiH,“ kazao je Novalić. „Impresivno je šta je sve u ovoj zemlji napravljeno od kakanjskog cementa. Ovo je fabrika koja je u ovih 40 godina stalno išla putem razvoja, stalno bilježila porast tako da je služila ne samo Kaknju nego cijeloj državi. Zahvaljujem vam se za tako predan rad.“ 

Prisutnima se obratio i Dr Bernd Scheifele, glavni izvršni direktor HeidelbergCement Grupe. Prvo se osvrnuo na protekli period: „Prije 40 godina ova regija izgledala je potpuno drugačije i politički i ekonomski. Grad Sarajevo prošao je kroz veoma teška ratna vremena, kao i naša tvornica. Ali danas vidimo uspjeh postignut radom ljudi koji rade u tvornici kao i podrškom zajednice u kojoj je smještena tvornica. Kada smo tokom privatizacije preuzeli tvornicu, ona je izgledala potpuno drugačije. Bila je tehnički iscrpljena, stara, a imali smo veoma značajan problem sa emisijama prašine. Neophodne su nam bile dvije stvari tehnologija i jaka predanost radnika, i mislim da smo pronašli oboje. Danas kad smo posjetili tvornicu mogli smo vidjeti modernu tehnologiju, da je čista i bez prašine, i da zaista ulaže sve napore da bude dobar komšija. Investirali smo više od 100 miliona eura što je najveća njemačka investicija u državi. Tvornica cementa Kakanj danas primjer stabilnosti, pouzdanosti i ekonomskog uspjeha. Hvala vam svima što ste svojim radom tome doprinijeli.“ Dr Scheifele također je kazao da je važno gledati i u budućnost, da su se gradovi i država unaprijedili, ali da ima još mnogo posla da se napravi, posebno u sferi izgradnje rezidencijalnog sektora i infrastrukture. „Mi ćemo nastaviti da ulažemo u BiH i pravit ćemo proizvode svjetske kvalitete i pružati vrhunske usluge kako bi se ova zemlja dalje gradila.“ 
 
Ističući značaj uzajamnog pomaganja i saradnje sa lokalnom zajednicom, direktor Muidža i Dr Bernd Scheifele uručili su ispred Tvornice cementa Kakanj dvije simbolične donacije Kaknju – 40.000,KM za nabavku jednokasetnog digitajzera za standardnu radiografiju i 40 mBot robota za osnovne škole u Kaknju. Donacije su preuzeli Lamija Veispahić, pomoćnica direktora JU Doma zdravlja Kakanj, i Slaven Katičić, predsjedavajući Općinskog Vijeća Kakanj.
 
Slaven Katičić je u ime svih građana Kaknja čestitao značajan jubilej Tvornici cementa Kakanj i svim njenim radnicima, te se zahvalio u ime Kaknja na večerašnjim donacijama: „Mi smo uistinu u zadnjih gotovo dvadeset godina navikli da cementara uvijek pruža ruku prema Kaknju, prema svojim građanima, i da pokazuje svoju osjetljivost , svoju dobru volju i svoju plemenitu namjeru prema najširim slojevima građanstva, prema sportskim kolektivima, prema Općini Kakanj , prema vjerskim zajednicama, prema svim drugim ustanovama i organizacijama bitnim za funkcioniranje naše lokalne sredine. Ono na čemu posebno zahvaljujem je za kontinuiranu brigu za svoje zaposlenike, a također im hvala što brinu o svojim umirovljenicima, što ih nikada ne zaboravljaju. U tom smislu, pozivam ih da nastave na takav način kako su do sad djelovali u našoj lokalnoj sredini. Hvala vam na svemu. Želim vam mnogo uspjeha, da nastavite i dalje kako ste do sada radili, da ponosno pronosite ime Kaknja koje ste unijeli u cijelu BiH, u svako njeno dvorište.“
 
U nastavku su gosti uživali u fantastičnim zvucima nekoliko arija koje je izvela poznata operska pjevačica Sandra Bagarić uz pratnju Sarajevske filharmonije, a kraj programa označio je fantastični vatromet.


Prve tone cementa Tvornica cementa Kakanj proizvela je 15.12.1978. godine i od tada je sinonim za vrhunski kvalitet.  Ovaj kakanjski kolektiv stalno bilježi nove poslovne uspjehe i širi poslovanje kako u BiH tako i na stranim tržištima. Sve svoje aktivnosti zasniva na dugoročnom razvoju koji podrazumijeva savremene proizvodne pogone i stručno osoblje, a svi procesi su usklađeni sa najvišim evropskim ekološkim standardima i tehničkim zahtjevima. Trenutno pored cementare u Kaknju upravlja i sa 7 betonara u BiH i 6 betonara u Hrvatskoj.

Vlastitim kapitalom i stalnim ulaganjem od preko 200 miliona KM u razvoj i proširenje, uz svestranu podršku strateškog partnera HeidelbergCementa, nastala je današnja tvornica čije se zelene površine prostiru na više od 100.000 m2, a obuhvaćaju voćnjake, parkove i jezero s ribama. Moderni pogoni garantuju minimalni uticaj na okoliš gdje su svi pokazatelji znatno ispod zakonski dozvoljenih granica. TCK posluje po najvišim evropskim standardima, veoma je moderna u svakom aspektu, izuzetno uspješna i efikasna, koristi najbolju dostupnu tehnologiju, i radi u skladu sa svim lokalnim zakonima ali i normativima EU.

 

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina

40 godina - Vijećnica - Branimir Muidža.

Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH.

40 godina - Vijećnica - Dr Bernd Scheifele.

40 godina - uručenje donacije.

40 godina - Slaven Katičić, predsjedavajući OV Kakanj.

40 godina - uprava HC-a.

40 godina - članovi Uprave TCK i gosti .

40 godina TCK - Sandra Bagarić.

40 godina - 3D mapping na Vijećnici.